Ethereum bányászat Magyarországon 2018-ban

Hogyan bányássz etheriumot a számítógépeddel?

Ez egy két részes cikk. Ha már tudod hogyan kell összeszerelni a bányász gépedet és arra vagy kíváncsi hogyan tudod elindítani a bányászást, kattints ide.

Ethereum bányászat és bányász gép összeállítás házilag

Az Ethereum bányászathoz az erőforrást a videokártyák (GPU) biztosítja. A többi alkatrész nem ad hozzá a bányászási teljesítményhez, így arra kell törekedni, hogy a lehető legolcsóbban megússzuk a többi alkatrész beszerzését, úgy, hogy a stabilitás terén se kelljen kompromisszumot kötni.

Az Ethereum bányászat megkezdéséhez a következő alkatrészekre van szükséged:

 • Alaplap
 • Processzor
 • Memória
 • SSD
 • Videokártyák (GPU)
 • Tápegység
 • Riser-ek
 • HDMI dummy
 • Mining frame

Alaplap – Ethereum bányászáshoz

Minden számítógép egy alaplapra épül, ez köti össze az egyes komponenseket. Ethereum bányászatnál fontos, hogy olyan alaplapot válasszunk, ami legalább 6db videokártyát (GPU) tud fogadni. Ahogy korábban írtam a videokártyák adják a bányászási (mining) teljesítményt, ezért minél több GPU-t teszünk egy gépbe annál nagyobb lesz a bányászati teljesítmény.

Vannak olyan alaplapok a piacon, amik 10 db-nál is több GPU-t tudnak kezelni. Azt gondolnánk, hogy egy ilyen géppel sokkal profitosabban lehet bányászni, mivel a konfigurációban csökken azoknak az alkatrészeknek a súlya, amelyek nem járulnak hozzá a bányászati teljesítményhez.  –> Ez elméleti szinten így is van, de sajnos a gyakorlatban egy 10 GPU-s bányászgéppel sokkal több gond van, mint egy “megszokott” 6-7 db videokártyát kezelő konfiggal.

Olyan alaplapot érdemes választani, ami 6,7,8 videokártyát képes kezelni

6 Videokártyát támogató alaplapok:

7 Videokártyát támogató alaplapok:

8-9 Videokártyát támogató alaplapok:

Javaslatok alaplap kiválasztásához

Saját tapasztalatom az Asus Z270-es lapokkal és a GA-H110-D3A BTC alaplappal van. Ezek közül mindenképpen az ASUS alaplapjait javasolnám megvásárlásra, igaz, hogy drágábbak, de sokkal egyszerűbben “működésre lehet bírni” bennük a videokártyákat. Az ASUS lapok közül mindhárom felsorolt alaplappal van tapasztalatom, közülük a “K” verzió a legolcsóbb, míg az “A” a legdrágább a piacon.

Az MSI alaplapokkal nincs személyes tapasztalatom, de azt olvastam, hogy nem sikerültek túl jól bányászásra és sokan szenvednek azzal, hogy 7-8 GPU működjön bennük, ezért ezeket inkább elkerültem.

Ha el szeretnéd olvasni, hogy hogyan kell beállítani az Asus Z270-es alaplapot a bányászáshoz, kattints ide a részletes leírásomhoz.

Processzor – Ethereum bányászat

A processzor a számítógép “agya” a gyors működéshez ez az alkatrész végzi a számításokat. Ethereum bányászathoz viszont nincs szükségünk erős és gyors processzorra, éppen ellenkezőleg, itt arra van szükségünk, hogy kevés áramot fogyasszon és lehetőleg olcsó legyen. A fent felsorolt alaplapok olyan Intel processzorokat fogadnak, melyek LGA1151 foglalatba illenek. Itt egy lista ezekről a processzorokról.

A processor fogyasszon kevés áramot és legyen olcsó, nincs szükség magas teljesítményre.

Nálam Celeron 3900-as és G3930-as processzorok futnak, azt vásároltam meg, amelyik éppen olcsóbb volt 🙂 Arra kell figyelni, hogyha véletlenül a legújabb Z370-es chipsettel rendelkező alaplapot vásárolnál, akkor azok már nem fogják támogatni az olcsó Celeron processzorokat. A legkisebb processzor, amit egy Z370-es alaplapba be tudsz tenni az a Core i3-8100

Memória – Ethereum bányászat

A memóriát szintén nem használjuk az Ethereum bányászathoz, ettől függetlenül a számítógép gyors működése érdekében érdemes legalább 4 GB 2400 Mhz-es DDR4 memóriát beszerezni. 

SSD – Ethereum bányászat

Az SSD az a háttértár, ahova az operációs rendszert telepíteni fogjuk. Tapasztalataim alapján legalább egy 120 GB-os SSD-re szükség van, amire feltelepíthetsz egy 64 bites WIN10 operációs rendszert, vagy akár egy kifejezetten Ethereum bányászásra kialakított linux alapú rendszert. Mivel egy 120 GB-os SSD ára már viszonylag alacsony, ezért nem érdemes lassabb merevlemezeket használni, amik többet is fogyasztanak és könnyebben meghibásodnak.

A merevlemezek lassúak, többet fogyasztanak és könnyen meghibásodnak.

Videokártya – Ethereum bányászáshoz

Az Ethereum bányászáskor a videokártyák memóriáját használja a gépünk, hogy minél gyorsabban megoldja a bonyolult kriptográfiai számításokat. A bányászathoz olyan videokártyát érdemes választani, amelyek legalább 4GB memóriával rendelkeznek. A videokártya memória mérete azért fontos, mert az Ethereum hálózat úgynevezett DAG fileokat használ melyek mérete folyamatosan növekszik, ezért a 3GB-os videokártyák a jövőben nem lesznek használhatóak Ethereum bányászatra. A DAG file méretének növekedését itt tudod ellenőrizni.

A bányászathoz olyan videokártyát érdemes választani, amelyek legalább 4GB memóriával rendelkeznek.

Nvidia vagy AMD videokártya Ethereum bányászat

A legtöbb videokártya, amit Ethereum bányászatra használnak azt az AMD gyártja. Ennek az az oka, hogy ár/teljesítmény arányban az AMD videokártyák sokkal jobban teljesítenek, mint a konkurens Nvidia GPU-k. A videokártyák sebességét Ethereum bányászat során MH/s-ben (MegaHash/second) mutatják ki.

A következő táblázatban megtalálod, hogy az egyes videokártyák jellemzően milyen sebességgel (MH/s) működnek:

etherium bányászat sebesség

Tápegység – Ethereum bányászat

A tápegység(ek) kiválasztása sok szempontból fontos pont egy bányász gépnél és nekem is sok fejfájást okozott, hogy milyen megoldást használjak. A következőkben felvázolnék néhány opciót, amik közül választhatsz és mindegyik mellé hozok pro/kontra érveket, amik megkönnyíthetik a döntést.

Amit tudnod kell: Egy 6-7 videokártyával működő Ethereum bányász gép, attól függően, hogy mennyire sikerült optimalizálni a fogyasztás/teljesítmény arányt (erről majd írok részletesen) folyamatosan 800-1200 watt körüli teljesítménnyel működik.

A tápegységeket a maximális fogyasztáshoz kell méretezned és nem szabad kicentizni, érdemes legalább 20%-al túllőni az előre becsült fogyasztást. Nagyon fontos szempont a bányász tápegység kiválasztásánál, hogy elegendő csatlakozó legyen rajta, ami árammal látja el a videokártyáinkat. GPU-tól függően 1 vagy 2 db 6 vagy 8 pines csatlakozóra van szükség. A tápegység kiválasztása során mindig nézzük meg, hogy lesz-e elég kábelünk a bekötéshez, ellenkező esetben elosztókat kell vásárolnunk.

1 db nagy teljesítményű PC tápegység

A nagyobb jó nevű gyártóknak van 1500-1600 wattos tápegysége, amik alkalmasak arra, hogy meghajtsunk vele 6-7 videokártyát, viszont ezek a tápegységek méreg drágák 🙁 Árulnak már a piacon Kínából származó kifejezetten mining-ra készített tápokat, amelyek teljesítménye megfelelő és elég csatlakozó van rajta, de ezeket személy szerint féltem kipróbálni, egyszerűen túl nagynak éreztem a kockázatot egy több, mint 1 millió forintos számítógép esetében.

Contra: Nagyon drága, nehezebb eladni a jövőben, lehetséges, hogy nem lesz elegendő csatlakozó rajta

1-1 db “kisebb” PC tápegység párban hajtva

Ez a verzió nagyon közkedvelt az otthoni Ethereum bányászok körében, mivel a tápok könnyedén beszerezhetőek. Ahhoz, hogy egyszerre induljanak el a tápegységek a gép beindításakor, össze kell kötnöd a tápokat. Ehhez egy olcsó kiegészítő van szükséged, amit itt tudsz beszerezni.

Egy 6-7 videokártyát tartalmazó bányászgéphez 2 db 650-750 wattos tápegységet érdemes vásárolni. A bányászok körében nagyon népszerűek a moduláris EVGA tápegységek, mivel nagyon jó minőségűek, sok 6 és 8 pines kábelt tartalmaznak a videokártyák meghajtásához és később, ha el akarod adni őket, nem veszítenek sokat az értékükből.

Ha túl drágának találod az EVGA tápegységeket, akkor nézd meg a Chieftec tápokat is, talán ez a legolcsóbb olyan típus, aminek jó neve van a tápok között, arra kell figyelned, hogy ezekhez a tápokhoz nem kapsz annyi kábelt ezért elosztókat is kell vásárolnod hozzá.

Pro: Könnyen beszerezhető, könnyen szerelhető

Contra: Nem túl olcsó, lehetne jobb a hatékonysága

Szerver tápegység bászászáshoz

A szerver tápegységek előnye, hogy folyamatos működésre lettek tervezve. Jellemzően robusztusabbak, mint egy PC tápegység és hangosabbak is, mivel egy szerver teremben ez senkit sem zavar 🙂 A hosszútávon is megbízható működésen kívül további előnyük, hogy magasabb hatékonysági mutatóval rendelkeznek, mint egy PC tápegység. A tápok hatékonyságát 80+ ratingben fejezik ki és nem ritka, hogy a szerver tápok platinum minősítéssel rendelkeznek.

Hátrányuk, hogy nem videokártyák meghajtásához lettek tervezve, ezért át kell alakítani őket, hogy használni tudd. Ilyen átalakított tápokat be tudsz szerezni a magyar piacon is a következő megbízható bányász kollégától.

Nálam is több bányász gép fut szerver tápról, igaz az én esetemben ez nem a teljes gépet jelenti, csak a videokártyákat. Az alaplap meghajtására egy 750 wattos PC tápegységet használok, ez fut párban egy 1000 wattos HP szerver tápegységgel, amire 6 db 6 pines csatlakozó van forrasztva.

szerver táp bányászáshoz

Pro: Magas hatékonysági mutató, megbízható működés, jó ár/teljesítmény arány

Contra: Hangos, nehezebben eladható, nehezebben beszerezhető

Kiegészítők – Ethereum bányászat

Az Ethereum bányászathoz több olyan kiegészítőre is szükséged lesz, amit nem feltétlenül tudsz megvenni egy számítógép boltban, de elengedhetetlen minden bányász géphez. Nézzük meg, mik ezek a kiegészítők.

PCI-e riser – bányászathoz

Talán a legfontosabb kiegészítő, ami nélkül egy bányászgép sem működhet az a PCI-E riser. A riser egy olyan “kártya”, ami lehetővé teszi, hogy az alaplapodon található összes PCI-e foglalatot összekösd a videokártyákkal, így biztosítva az adatkommunikációt a kártyák és az alaplap között.

További előnye a riser-nek, hogy lehetővé teszi, hogy ne kelljen az alaplapba “zsúfolni” a kártyákat, hanem bárhova elhelyezheted őket, ameddig az USB kábel ér.

A PCI Riser-hez a következő alkatrészek járnak:

 • Riser board: Ebbe a lapba tudod becsatlakoztatni a videokártyát
 • PCI-E adapter: Ezt az adapter tudod csatlakoztatni az alaplap PCI-E foglalataiba
 • USB kábel: A lapkát és az adaptert köti összes és biztosítja az adatkommunikációt
 • Tápkábel: A legtöbb PCI Riser-hez kapsz egy átalakító kábelt, amivel a tápegységed sata vagy molex csatlakozójáról is árammal tudod ellátni a riser-t

 pci-e riser bányászathoz

PCI Riser vásárlás – hol tudsz legolcsóbban ilyen alkatrészeket venni? 

Ezeket az alkatrészeket az ebay-en érdemes megvenni, megbízható eladótól. Szinte minden riser azonos gyárból kerül ki, ezért nincs minőségbeli eltérés az egyes termékek között, viszont a gyár folyamatosan fejleszti ezeket az eszközöket, ezért verziószámban lehet eltérés. Ha nincs nagy árkülönbség, akkor érdemes a magasabb verziószámmal rendelkező modellt választani. pl: ver008

HDMI dummy – bányászathoz

A HDMI dummy egy apró HDMI csatlakozó, ami arra szolgál, hogy a PC azt érzékelje, hogy monitor van csatlakoztatva a géphez. A legtöbb Ethereum bányász géphez nincs monitor csatlakoztatva és távolról a hálózaton keresztül vezérelhetőek.

Segít abban, hogy a gép ne a videókártyák erőforrását használja.

A HDMI dummy-nak több előnye is van, az egyik, hogy magas felbontásba (full HD) tudod állítani a gépet a másik pedig, hogy vannak olyan bányász gépek, amik egy picivel jobb teljesítményt tudnak nyújtani, hogyha HDMI dummy-t használsz. Ennek Ethereum bányászat esetén nincs jelentősége, de Zcash bányászatkor az alaplapba dugott HDMI dummy segít abban, hogy a gép ne a videokártyák erőforrását használja a kép megjelenítéséhez, ami egy kártya esetében akár 10-15%-os teljesítménycsökkenést is jelenthet.  Ha szükséged van rá, akkor itt tudod olcsón megvenni. 

hdmi banyaszathoz

Mining frame – bányász gép keret (ház)

Ha végre sikerült beszerezned a bányász géphez szükséges alkatrészeket, akkor nincs más teendőd, mint összeállítani egy keretet, más néven mining frame-et, amibe beépítheted az alkatrészeket. Az ilyen frameket legtöbbször otthon állítják össze különböző alapanyagból. Sok megoldás létezik az egyik legnépszerűbb az alumíniumból készült mining frame.

Alumínium mining frame házilag

Alumínium mining frame összeállítás méretekkel, lépésről lépésre. Lehetséges, hogy én vagyok “ügyetlen”, de kicsit nehézkesnek találtam az alumíniummal való munkát a mining frame elkészítése során.  A levágott elemek élesek és a csavarozást sem találtam könnyű feladatnak. Az önmetsző csavarok nem vitték át olyan könnyen a fémet ahogy számítottam rá. Egy ilyen házat alumíniumból egy műhelyben lehet szépen összerakni, ahol minden szerszám és körülmény adott ahhoz, hogy szépen össze tudd rakni.

PVC mining frame házilag

Kipróbáltam egy másik megoldást, amiről kevés anyag van a neten. Ez pedig a PVC csövekből készített mining frame. Előnye az alumíniummal szemben: Szerintem könnyebb vele dolgozni, egyszerűbben méretre vágható, olcsóbb az alapanyag, nem kell csavarozni, nem hagy fémforgácsot, nem tudod megvágni magad. (ha esetleg olyan béna lennél mint én 🙂 )

Könnyebb a PVC-vel dolgozni és olcsóbb.

Szóval sok változat után egy ilyen PVC mining frame-et sikerült összehozni, ami maximum 8 videokártyának tud helyet biztosítani.

Saját tervezésű és készítésű pvc mining frame 6-8 videokártyának:

Az erős PVC ragaszónak hála az egész gépet meg lehet fogni, így könnyen szállítható. Az összeszereléshez “L” és “T” elemekre van csak szükség. Minden hozzávalót meg tudsz vásárolni az OBI-ban. Ha tetszik a konstrukció és kérdésed van, akkor hagyj kommentet és igyekszem válaszolni.

Mennyit kereshetek Ethereum bányászattal?

A profitabilitás 5 tényezőtől függ:

 1. A hardver beszerzési ára
 2. A hardver teljesítmény (mennyi MH/s-ra képes a gép)
 3. A bányászat nehézsége (difficulty)
 4. Az Ethereum árfolyama
 5. Elektromos áram ára.

Szerencsére a neten már sok olyan kalkulátor elérhető, amely segít kiszámolni, hogy milyen profitot tudsz elérni az Ethereum bányászattal. Ehhez csak néhány adatot kell megadnod és a kalkulátor már ki is dobja neked az eredményt.

What to mine – kalkulátor

Ahogy a neve is sugallja a what to mine oldalon meg tudod nézni, hogy az adott piaci körülmények között milyen kriptovalutát érdemes a videokártyáddal bányászni.

 1. Az oldalon első lépésben meg kell adnod, hogy a gépedben milyen videokártyák vannak és azokból hány darabbal rendelkezel.
 2. Ezt követően az oldal megjeleníti neked, hogy a videokártya nagy átlagban milyen teljesítményre képes különböző algoritmusokban.

Mivel Ethereum bányászatról van szó, ezért neked az első oszlopot kell figyelned. Ebben a példában 7db AMD RX 580-as kártyát írtam be és megkaptam, hogy ezzel 211.4 Mh/s sebességre vagyok képes 945 watt fogyasztás mellett. Ezek számok reálisak, ezzel a kártyával elérhető a 30-31 Mh/s sebesség, de ehhez speciális driverekre és bios frissítésre van szükség, amiről egy külön cikkben írok.

                               

Ha rányomsz a “Calculate” gombra, akkor megkapod, hogy a jelenlegi piaci környezetben milyen megtérülés érhető el a bányászattal. A kalkulátor mindig azzal számol, hogy a kibányászott Ethereumot azonnal eladod és USD-re váltod a pillanatnyi árfolyamon.

Persze te bármikor dönthetsz úgy, hogy az Ethereumot megtartod és inkább egy magasabb árfolyamon értékesíted. Ez a saját befektetési stratégiádtól függ, mindenki más módszert alkalmaz, de az biztos, hogyha Ethereumban tartod a pénzedet, akkor az árfolyamkockázattal is számolnod kell. (ezt azzal a feltételezéssel írom, hogy a bányászatba azért kezdtél bele, mert pénzt akarsz vele keresni)

A félkövérrel szedett profit oszlop az áramköltségek levonása után mutatja meg neked, hogy naponta mennyit kereshetsz Ethereum bányászattal USD-ben.

Jelen példában 2018.02.14-ben 840$-os Eherium ár mellett a 7db RX 580 videokártyámmal naponta 3566 Ft-ot tudok keresni az áram költségek levonása után, ami havi 107.000 Ft-ot jelent. 

A fent felsorolt tényezők közül a legfontosabb, ami a profitabilitást meghatározza az az Ethereum ára. A cikk írásakor egy nagy esésen van túl az árfolyam, ahol a 1300$-os szintekről egészen 620$-ig esett az árfolyam, majd innen kúszott vissza a mostani 840$-is szintre.

Mivel a bányászat után nem dollárt kapsz “jutalomként”, hanem Ethereumot, ezért a fent leírtak alapján a profitodat is az Ethereum átváltási ára fogja a leginkább meghatározni. Az Ethereum árának változását ezen a grafikonon tudod követni.

Számold ki mennyit kereshetsz mai árfolyamon és nehézséggel


Powered by CryptoRival

Ethereum árfolyam

Hogyan kezdjek neki a bányászatnak?

 1. Hozz létre egy címet, ahová tudod küldeni a bánya bevételeidet
 2. Csatlakozz egy mining pool-hoz
 3. A bányász programba írd be az Ethereum címedet
 4. A kriptovaluta váltó fiókodban váltsd át Euróra, utald haza az Eurót majd váltsd át forintra

Az Ethereum bányászat elindításához még el kell végezned néhány lépést, de ne aggódj ezeket csak egyszer kell megcsinálnod függetlenül attól, hogy hány számítógéppel akarsz bányászni.

1. Cím/Ethereum tárca létrehozása

Első lépésként regisztrálj egy kriptovaluta váltó oldalra. A legálisan működő váltóknak szigorú szabályokat kell betartaniuk és túlterheltek, ezért mostanában nagyon lassan tudják jóváhagyni az új tagokat. Mivel nem tudhatod mikor kell gyorsan eladnod valamiért a kriptovalutádat fontos, hogy ezt hamar elintézd.

Érdemes minél hamarabb regisztrálni egy kriptovaluta váltó oldalra

Fontos: vannak váltók, ahol a jóváhagyás folyamata lépésekben történik. Pl azonnal utalhatsz nekik kriptovalutát, de nem adhatod el. Van ahol azonnal eladhatod, de nem tudod kiutalni magadnak a hagyományos valutát (pl. Euró, Dollár). A kriptovaluta váltókról bővebben itt írok.

Hosszútávra bányászás – küldd egyből saját tárcára

Akkor ajánlom, ha hiszel az Ethereum hosszútávú sikerében és van szabad készpénzed fizetni a villany számlákat/bérleti díjat.

A hosszútávú bányászásnál az a lényeg, hogy bányászás közben felhalmozz egy adott Ethereum (ETH) mennyiséget és az árfolyam növekedésből is profitálj. Az ETH előállítási költsége alacsonyabb, mint, ha a piacon vennéd meg, ezért befektetésnél jobban megérheti bányászni, mint közvetlenül ETH-t vásárolni.

Ha hosszútávon szeretnéd tartani az Ethereumot, akkor a bányászat hozamát érdemes a saját tárcádra küldeni.

“Saját” alatt azt értem, hogy a te jóváhagyásod nélkül nem tudja senki elküldeni egy másik címre az Ethereumodat. Ez csak úgy garantált, ha a másoknak (bele értve a szolgáltatót) nincs hozzáférése az Ethereum címedhez tartozó privát kulcshoz. (ETH utaláshoz meg kell adnod a címedhez tartozó privát kulcsot).

A tárcák fajtáiról itt tudsz olvasni bővebben.

 1. Hozz létre egy saját tárcát
 2. A tárcádon belül hozz létre egy saját címet, ide fogod küldeni az ETH-t

A címedhez tartozó privát kulcs legyen nálad és ne add ki senkinek, ha hosszútávon tárolod az Ethereumot.

Bányászás azonnali értékesítéssel – küldd egyből egy valutaváltóra

Akkor ajánlom, ha a bányászassal elért hozamod számodra elegendő, nem szeretnél spekulálni és inkább azonnal készpénzre váltanál.

Van benne ráció, mert a bányászás (véleményem szerint) egy “hozzáadott érték” szolgáltatás. Pénzt kapsz azért cserébe, hogy segíted jóváhagyni a tranzakciókat. A rendszer nem működne, ha a bányászók nem lennének profitosak, mert nem lennének benne érdekeltek.

Ha mindig értékesíted a megtermelt Ethereumot, akkor alacsony kockázattal tudsz bevételhez jutni.

 1. Regisztrálj egy kriptovaluta váltó oldalra
 2. Ha jóváhagyták a regisztrációt, hozz létre magadnak egy címet (fontos, ez valóban nem a te címed, ez a kriptovaluta váltó címe, csak neked van hozzáférésed) – ide fogod küldeni az ETH-t.

Nem érdemes a váltó címén sokáig tárolnod az Ethereumot, váltsd át Euróra.

2. Mining pool csatlakozás

Ha összeállítottad az Ethereum bányász számítógéped, és megvan az Ethereum címed csatlakoznod kell (érdemes) egy mining pool-hoz, ami egy bányász közösséget jelent. Ez arról szól, hogy összedobjátok az erőforrásaitokat és mindenki a bedobott bányász kapacitás arányában részesül a jutalom Ethereumból.

Mining pool választási szempontok

Rengeteg Ethereum mining pool/bányász közösség működik. Tapasztalataim alapján 4 dolgot keresek egy mining pool-ban:

 1. Alacsony jutalék – ne vonjanak le sokat a termelésemből
 2. Részesüljek az Ether hálózat tranzakciós jutalékából is és ne csak a block reward-ból
 3. Tudjam követni, hogy a gépeim hogyan teljesítenek és lássam a pool teljesítményét a hálózathoz képest
 4. Biztonság – ne tudjon elveszni a bányászati bevétel

A 4. pontra nehéz hatni, de szeretem, ha minél jobban nálam marad az irányítás. A választásom végül a Dwarfpool-ra esett.

Első ránézésre elég csupasz, de pozitívum, hogy nem kell regisztrálni, minden teljesítményi adat publikus és a mining kezdetekor meg kell adnod az ETH címedet, amit utána nem lehet módosítani. Ha esetleg valaki ki akarná utalni a te bevételeidet, akkor így nem tudja máshova elutalni.

Nincs regisztráció, egyszerűen a Dwarfpool adatait írd be a bányász programba és működni fog.

Dwarf pool használata

 1. A bányász programban írd be a Dwarfpool adatait (erről lentebb olvashatsz)
 2. Ha már fut a mining, akkor ezen az oldalon írd be a “worker name”-hez az általad megadott Ethereum címet és nyomj a “show” gombra.
 3. A következő oldalon bal oldalt lent, bizonyos összeg határ felett kérheted a kiutalást, ehhez csak meg kell adnod a számítógéped IP címét.
 4. A kiutalást rövid időn belül elvégzik és látni is fogod az összeget a saját Ethereum tárcádban, vagy kriptovaluta váltó fiókodban.

3. Bányász program beüzemelése

Claymore Ethereum bányász program letöltés

ethereum bányász program letöltés

Ethereum bányász program beállítása

Ha letöltötted az Ethereum bányász programot kövesd a következő lépéseket a bányászat elindításához:

 1. Csomagold ki a rar file-t az asztalra
 2. Keresd meg a mappában a start.bat nevű filet, majd kattints rá jobb egérgombbal és nyisd meg jegyzettömbbel. (Ha társítanod kell a file-t akkor a jegyzettömb programot válaszd ki)
 3. Módosítsd az alábbiak szerint (helyettesítsd a pirosat):

  EthDcrMiner64.exe -epool [mining pool-od címe] -ewal [Ethereum tárcád címe]/[gép elnevezése] -epsw x

 4. Ha megvagy kattints a mentés gombra, majd indítsd el a start.bat file-t

A saját dwarfpool példám alapján így néz ki most a start.bat file, ha megnyitom jegyzettömbbel:

EthDcrMiner64.exe -epool eth-eu.dwarfpool.com:8008 -ewal 0x7b2711D4e5F4865DD544183C9026A2E7C5927359/Miner002 -epsw x

Valami hasonlót kell látnod, ha helyesen működik a bányász program:

claymore bányász program

Most, hogy működik a bányász program nincs más dolgod, mint figyelni, hogy mennyi Ethereum “termelődik” a pool-ban. Érdemes időnként a pool-ból elküldeni a megtermelt Ethereumot a tárcádba. A tárcádba elhelyezett Ethereummal ezt követően már szabadon rendelkezhetsz, eladhatod és vehetsz belőle más kriptovalutát vagy kérheted a kiutalását EUR számlára.

4. Hogyan tudom forintra váltani az Ethereumot?

Miután a valutaváltó címére elküldöd a megtermelt Ethereumodat általában néhány óra múlva már látszódik is a kriptovaluta váltónál vezetett felhasználói fiókodban az egyenlegen.

Ahhoz, hogy Forintra váltsd a bányászási bevételeidet először Euróban kell eljuttatnod a saját bankszámládra.

 1. A kriptovaluta váltó fiókodban indíts egy új megbízást (általában ez order, trade vagy sell menüpont).
 2. Add meg, hogy mennyi Ethereumot szeretnél eladni.
 3. Add meg az eladási árat. Én szeretem 1-2 Euróval felül árazni.
 4. Ha sikerül eladni, akkor megjelenik az Euró az egyenlegeden.
 5. Az Euróra adj meg egy kiutalási megbízást (withdrawal) és add meg a saját bankszámla adataidat.

Ha úgy gondolod, hogy van olyan téma, amit nem írtam le elég részletesen és többet szeretnél róla tudni, akkor kérlek jelezd kommentben és igyekszem gyorsan és részletesen leírni azt a részt is neked. Minden megjegyzést-kritikát szívesen veszek kommentben, arra törekszem, hogy ez a post informatív és pontos legyen, hogy segíteni tudjuk a kezdő bányász kollégákat. 🙂

1 867 Replies to “Ethereum bányászat Magyarországon 2018-ban”