Hogyan tárold a Bitcoint – a legjobb bitcoin tárca kiválasztása

Ahhoz, hogy Bitcoin lehessen nálad első körben létre kell hoznod egy úgynevezett “tárcát”, amin a Bitcoint tárolni fogod. Ez a Bitcoin tárca valójában nem a Bitcoint tárolja, hanem a címedet (vagy “publikus kulcsodat”) és a hozzá tartozó “privát kulcsodat” ami lehetővé teszi, hogy költs a Bitcoin címedről.

Egy Bitcoin tárcában több ilyen cím is lehet, amin különböző mennyiségű Bitcoin van tárolva.

Egy tárca több címből tevődik össze és minden címhez tartozik egy privát kulcs

A Bitcoin címedet a tárca megnyitásakor tudod létrehozni a tárcaszolgáltató online szoftverében. A legtöbb Bitcoin befektetőnek, több címe van, amit több különböző tárcában tart, jellemzően biztonsági okokból.

Az egyszerűség kedvéért az alábbiakban kriptovaluta tárolásról

bitcoin tárca

Kriptovaluta tárcák fajtái

A Bitcoint és más kriptovalutákat különféle tárcákban tárolhatod, de alapvetően három nagy csoportot különböztetünk meg.

A következőkben leírom neked, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak az egyes tárca fajták, hogy eldönthessed, hogy hol érdemes tárolnod a megvásárolt Bitcoint.

Szoftveres Bitcoin tárca

Meg fogsz lepődni, a szoftveres kriptovaluta tárcák számítógépes szoftvert használnak a Bitcoin tároláshoz :). Ezeknek a tárcáknak szintén három fajtáját különböztetjük meg.

  • Telepített asztali szoftver
  • Online
  • Mobil

Asztali gépre telepített Bitcoin tárca

Olyan szoftvereket sorolunk ide, amelyek számítógépre vagy laptopra telepíthetőek és az eszközön helyileg tárolják a kriptovalutát.

A legnagyobb előnye az asztali gépen való tárolásnak, hogy teljes kontrollod van a kriptovalutád felett, ez jelenti viszont a negatívumokat is. Ha a számítógéped vírusos lesz, vagy a merevlemez megsérül és tönkremegy, akkor az azon tárolt pénzt elveszítheted, ami egy komoly kockázat.

Azok, akik asztali számítógépes tárcát használnak jellemzően egy olyan gépet “dedikálnak” erre a célra, amely nincs használatban és nincs csatlakoztatva a netre, így megóvhatják azt a vírusoktól és az esetleges illetéktelen hozzáféréstől.

Exodus tárca asztali számítógépre

Itt tudod letölteni

Az Exodus tárca viszonylag új (2016 júliusban indult) és Bitcoinon kívül tudsz még rajta tárolni Litecoin, Dogecoin, Dash és Ether (Ethereum) kriptovalutát is. Kriptovaluta váltásra is van lehetőséged a tárcán belül. Könnyen használható, ezért kezdőknek ezt ajánlanám.

Online tárcák

Az online tárcák olyan web alapú tárcák, amelyek a világon bárhonnan és bármilyen eszközről elérhetőek, ami tud kapcsolódni az internetre. A legnagyobb hátránya az ilyen tárcáknak, hogy a privát kulcs, amivel hozzá tudsz férni a Bitcoin-hoz nem nálad van. Azaz ki vagy szolgáltatva egy cégnek, aki a “pénzedet” kezeli. Ha megbízható szolgáltatót választatsz, akkor tárolhatod online is a Bitcoint.

Coinbase online tárca

A Coinbase az egyik legrégebbi szolgáltató, aki Bitcoinnal és más kriptovalutával foglalkozik. Náluk létre tudsz hozni egy tárcát és vásárolni is tudsz különböző kriptovalutákat akár bankkártyával.

A Coinbase-nél a biztonság az elsődleges szempont. 2014-es fennállásuk óta még sosem érte őket hackertámadás. Az oldalra való belépéshez 2 faktoros azonosítás szükséges, ami azt jelenti, hogy nem elég tudnod a jelszót a telefonodnak is nálad kell lennie, hogy be tudj lépni.

Tovább növeli a biztonságot, hogy a Coinbase keveri az online és offline pénztárolást. A náluk elhelyezett összegek nagy része hardver alapú tárcákon tárolódik, amelyek 100%-ig védve vannak a hackertámadásokkal szemben.

Ha új számlát akarsz nyitni, akkor most ingyen 10$ Bitcoint kapsz, hogyha az alábbi képre kattintva regisztrálsz:

coinbase regisztráció

Bitcoin tárca a mobilodon

A mobilos tárca egy, a telefonodra telepített mobil alkalmazást jelent. A legnagyobb előnye a mobilos tárcának, hogy mindig kéznél van, így bármikor tudsz utalást indítani. A mobilos tárcáknak két fajtája van.

  • Olyan mobil APP, amely a telefonodon tárolja a kriptovalutákat (ennek az előnyei és hátrányai megegyeztnek a PC-s tárolással)
  • Olyan APP, ami online kapcsolódik a szolgáltatóhoz és az ő szervein tárolják pénzedet (ez a megoldás nagyban hasonlít az online tárcák működésére, az előnyei és hátrányai is megegyeznek, amit a következő pontban írok le)
Coinbase tárca mobilra

Mivel a Coinbase egy megbízható cég, őket tudnám ajánlani mobilra is.

Itt tudod letölteni Androidra

Itt tudod letölteni iOS-re

Hardveres Bitcoin tárcák

A hardveres Bitcoin tárcák olyan eszközök, amelyeket kifejezetten Bitcoin és más kriptovaluták tárolására fejlesztettek ki. Legnagyobb előnyük, hogy egy extra biztonsági szintet tartalmaznak. A legtöbb tárolási módszernél addig tudhatod 100%-ig biztonságban a pénzedet, amíg a tárcád privát kulcsát nem használod online.

A hardver tárcáknál sosem kell begépelned vagy bemásolnod a privát kulcsodat a számítógépedre

Ez a hardveres tárcák talán legnagyobb előnye. A bennük elhelyezett chip lehetővé teszi, hogy egy pin kód megadásával hozzáférj a kriptovalutádhoz. Ez azt jelenti, hogy akár még egy vírusos gépen is biztonságosabban tudsz utalni.

Amennyiben a hardveres tárcád elveszne vagy megsemmisülne akkor sincs gond, mert egy másik eszközzel vissza tudod állítani a tárcádhoz való hozzáférést. (Minden tárcához kapsz egy titkos szavakból álló sorozatot, amit “seed words”-nek neveznek. Ennek a segítségével tudod visszaszerezni a tárcád tartalmát, hogyha esetleg elveszítenéd. Mivel ezt csak te ismered és papíron van tárolva, ezért biztonságosnak tekinthető)

Trezor Bitcoin tárca

trezor bitcoin tárca

A trezor tárca talán az egyik legnépszerűbb és legbiztonságosabb hardver wallet a piacon. A trezorral több különböző kriptovalutát is tudsz egyszerre tárolni az eszközön, legyen az: Bitcoin, Litecoin vagy akár Ether. A trezor hardveres pénztárca ára Magyarországon 37.000-40.000 Ft körül mozog, ami nem alacsony ár, viszont a tárcád tartalmának védelme érdekében egy jó befektetés lehet.

Papír alapú Bitcoin tárca

papír tárca

A papír Bitcoin tárca csupán egy nyomtatott papír, ami a Bitcoin tárcád címét és a privát kulcsodat tartalmazza, valamint egy QR kódot, ami lehetővé teszi a számsorok kényelmesebb kimásolását.

A papír tárca előnye, hogy ez a legolcsóbb olyan tárca, ami offline (cold storage) azaz nem kapcsolódik az internetre, ami csökkenti a lopások kockázatát. Ugyanakkor a papír alapú tárcák használata jóval időigényesebb és kényelmetlenebb, mint egy szoftveres tárcáé.

A papír tárcán lévő pénzed addig lehet nagy biztonságban, amíg nem akarod felhasználni, hogyha utalást akarsz indítani róla, akkor mindenképpen szükséged lesz egy olyan eszközre, ami a netre kapcsolódik. Hogyha ehhez az eszközhöz illetéktelenek hozzáférnek, akkor a tárcád teljes tartalma veszélybe kerülhet.

Papír tárcát itt tudsz létrehozni.

Fontos: a weblapon azt írják, hogy extra biztonságért érdemes letöltened a weblapot, lecsatlakozni az internetről majd megnyitni a letöltött verziót böngészőben. Sose mentsd le a számítógépre a nyomtatási képet és közvetlenül zsinórról nyomtass, ne hálózatról.

Irányelvek biztonságos tároláshoz és utaláshoz papír tárca esetén

Ez olyan, mint a hagyományos készpénz. Ahhoz tartozik a Bitcoin, akinél van a tárca. Ha a tárcád elveszik, megsérül, vagy valaki kiutalja róla a Bitcoint, azt nem lehet utána vissza szerezni.

Védd meg a környezettől

Mivel a papír sérülékeny érdemes nyomtatás után minél hamarabb laminálni vagy valamilyen vízálló tasakba, zip-lock-ba bele tenni.

laminált bitcoin tárca

Nyomtatáskor állísd a legjobb minőségre, hogy éles legyen a kép és hagyd megszáradni a tintát, hogy ne mosódjanak el a betűk.

Használj biztonsági matricát

Hajtsd össze a tárcát a weblap útmutatója szerint. Így rejtve marad a publikus cím. Mivel ezt főleg tárolásra fogod használni és nem költsére, érdemes lehet a hajtásra tenni egy matricát, ami elárulja, ha esetleg valaki felnyitja. Ez azért praktikus, mert előfordulhat, hogy valaki ellopja, elkölti róla a Bitcoint majd vissza teszi a helyére és észre sem veszed.

papír tárcához matrica

Mindig teszteld az új tárca címed

Először csak kis összeget küldj a papír tárcád címére és ellenőrizd le a blockchain.info oldalon, hogy megérkezett-e az összeg. Az oldalon a kereső mezőbe írd be a tárca publikus címét és a betöltött oldalon látni fogod mekkora összeg található a címen.

bitcoin tárca ellenőrzés

Csak egyszer használd

Ha a papír tárcád tartalmának csak egy részét szeretnéd elkölteni először hozz létre egy új papír tárcát a fenti óvintézkedésekkel és utald oda azt a Bitcoin mennyiséget, amit meg szeretnél tartani. Ezután utald el a maradék részt a címzettnek.

Ez azért fontos, mert ahhoz, hogy költs pénzt a papír tárcádról, először be kell importálnod a publikus és privát kulcsot egy olyan tárcába, ami kapcsolódik az internethez. Ez egy lehetséges biztonsági rés.

 

Konklúzió – Mennyire biztonságosak a Bitcoin tárcák?

Habár egyetlen módszer sem mondható 100%-ban biztonságosnak kimondható, hogyha a biztonság az elsődleges szempont, akkor hardver tárcát érdemes használni, hogyha pedig a kényelemért cserébe hajlandóak vagyunk egy kis kompromisszumot hozni, akkor az online és mobil alapú tárcák közül kell választanunk.

Az átlagos felhasználó számára talán a legjobb módszer, hogyha ötvözi a két tárolási módot. Ez az, amit én is alkalmazok. Ahogy a való világban sem életszerű, hogy a teljes megtakarításodat a pénztárcádban hordod, ez a logika szintén használható a kriptovalutákra.

A pénzed nagyobb részét érdemes lehet egy hardver tárcában tárolni, valamint létrehozni egy Coinbase-es online tárcát, amire a hardver alapú tárcádról át tudsz vezetni “kisebb” összegeket ami a mindennapi használatra elegendő. Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz a Coinbase-re, most 10$ Bitcoint írnak jóvá neked.

Függetlenül attól, hogy milyen tárolási módot választasz ügyelj arra, hogy óvintézkedéseket tegyél. Függetlenül attól, hogy a harckertámadások egy valós veszélyt jelenteken a kriptovaluták világában a legtöbb pénz mégsem a hackelések, hanem a figyelmetlenségek miatt veszik oda.

Mindig készíts másolatot a hozzáférést biztosító kódokról és tárold biztos helyen

3 565 Replies to “Hogyan tárold a Bitcoint – a legjobb bitcoin tárca kiválasztása”