Élő Bitcoin árfolyam grafikon – BTC/HUF

Mennyit ért egy Bitcoin 2009-ben?

A Bitcoin-al még nem kereskedtek 2009-ben. Az első kereskedést 2010-ben rögzítették, mondhatjuk, hogy 2009-ben, amikor a bitcoin megjelent 0 Ft-ot ért.

Mennyit ért egy Bitcoin 2010-ben?

A Bitcoin ára sosem érte el az 1$-os értéket 2010-ben. A legmagasabb ár, amit 2010-ben el tudod érni a bitcoin az 0.39$ volt ami ~ 100 Ft-nak felel meg.

Mitől függ a Bitcoin ára?

A bitcoin árát mindig a más devizákhoz viszonyított éréke szerint fejezzük ki. A többi devizához képest viszont nagy különbség, hogy nincsen hivatalos bitcoin árfolyam. A bitcoin ár, amit megjelenítünk a különböző kriptovaluta váltók árainak az átlagát mutatja meg. Természetes tehát, hogy a kriptovaluta váltók más-más árfolyamon veszik meg a bitcoin-t. A legnagyobb kriptovaluta válók bitcoin árait megnézheted a fenti grafikonon, hogyha a nevüket bepipálod.
Milyen tényezők befolyásolhatják tehát a bitcoin árát?

Kereslet és Kínálat

Mint minden más szabad piacon versenyző termék esetén a bitcoin árát is a kereslet és kínálat egyensúlya határozza meg. A Bitcoin esetében a kínálati oldalon jellemzően a bányászok állnak, akik pénzé akarják tenni a kibányászott bitcoint, míg a keresleti oldalon azok a “befektetők”, akik az árfolyam változásából szeretnének hasznot húzni.

Bitcoin kínálat

A korlátozott kínálat miatt sokan az aranyhoz hasonlítják a bitcoint. A bitcoin úgy lett létrehozva, hogy egy fix kínálat (összesen 21 millió db) kerüljön belőle a piacra. Ennek a mennyiségnek jelen pillanatban már több, mint a fele a piacra került.
Azok a felhasználok, akik a kezdeti időszakban beszálltak, amikor még a bitcoin-nak nem volt jelentő értéke, óriási készleteket halmoztak fel. A leghíresebb ilyen felhasználó a bitcoin feltalálójaként ismert Satoshi Nakomoto, akinek egyes vélemények szerint ~ 1 millio bitcoin-ja van a virtuális tárcájában. Abban az esetben, hogyha Nakomoto piacra akarná dobni a nála lévő bitcoin-t, azzal biztosan órási árfolyamcsökkenést érne el a bitcoin ára, mivel a vásárlói oldalon nem lenne elég szereplő, így az új vásárlók csak egyre alacsonyabb áron jelennének meg a piacon.
Jelenleg naponta ~ 2000 bitcoin kerül a piacra a bitcoin bányászat által. Ennek a megtermelt bitcoinnak egy része azonnal a piacra kerül, hogy fedezze a bányászathoz elhasznált elektromos áram költségeket, a többi bitcoin-t a bányászok megtartják, hogy egy magasabb árfolyamon értékesíteni tudják.

Bitcoin kereslet

A bányászok által piacra dobott bitcoin inflációt azaz értékcsökkentést kellene, hogy okozzon, mégis, a növekvő érdeklődés az új technológia iránt túlszárnyalja ezt a hatást és az új belépők vásárlásai fokozatosan felfele tornásszák a bitcoin árát. Érdekes megfigyelni, hogy hogyan alakul az bitcoin iránti érdeklődés a világban, ehhez a google trends eszközét a legcélszerűbb használni, ami megmutatja, hogy ez bizonyos szóra (jelen esetben a bitcoinra) mennyi keresést indítottak az emberek.
A túlságosan nagy “hype” hatására olyan emberek is belépnek “befektetőként” a bitcoin piacára, akik nem feltétlenül vannak tisztában a kockázatokkal és az árfolyamtól függetlenül “be akartak szállni a buliba”, ez okozta a 2018-as óriási emelkedést, majd a túlfújt lufi kipukkant és az árfolyam 70%-ot korrigált.

Bitcoin árfolyamesések

Összeszedtem, hogy milyen nagy áresések voltak a bitcoin árfolyamában a múltban és mi lehetett ezeknek az eséseknek az oka. A múltbéli viselkedés igaz, hogy nem jelent garanciát a jövőre nézve mégis sokan használják indikátorként a beszállási és eladási árfolyam meghatározásához.

bitcoin árfolyam áresések

2013-mas Márciusi Bitcoin árzuhanás

Az első bitcoin zuhanás, amit érdemes közelebbről is megvizsgálni 2013 tavaszán történt, amikor a bitcoin árfolyama egyetlen éjszaka alatt 250$-os árfolyamról egészen 67$-ig esett. A bitcoin árfolyam csökkenése a következő két napban is folytatódott egészen a 45$-os árszintig. A hatalmas árfolyam esést követően a bitcoin-nak több, mint 6 hónapba telt, mire ledolgozta az elszenvedett árfolyam veszteséget.

A 2013-mas áprilisi bitcoin áresése oka a médiában való eső komoly szereplésben keresendő. A bitcoin árfolyama ezt megelőzően évekig nem tudta átlépni a 30$-os árfolyamot, viszont az óriási média vízhangnak köszönhetően egészen a 250$-os árszintig pumpálták fel a vevők a bitcoin árfolyamát.

A 2013-mas Bitcoin buborék

A 2013-mas év jelentős részében a bitcoin ára a 120$-os árszint körül mozgott. A 2013-mas év őszén viszont és 1000%-os árfolyamnövekedés történt, így a bitcoin ára az egekbe szökött, volt olyan időszak, amikor 1160$-t kértek egy bitcoin-ért. 2013 december közepére viszont a túláradó bizalomnak eljött a böjtje és a bitcoin ára 87%-ot veszítve értékéből egészen 150$-ig visszaesett. Ebből az árfolyam zuhanásból viszont nem volt könnyű a visszatérés. Aki a bitcoin buborék kipukkanása előtt vásárolt, annak egészen 2017-ig kellett várnia, míg a bitcoin árfolyama újra elérte az 1000$-os szintet.

A 2013-mas bitcoin buborékot olyan kezdő “befektetők” piacra lépése okozta, akik ész nélkül be akarták vásárolni magukat a bitcoinba az ártól függetlenül. A buborék kialakulását nagyban segítette a média “hype”, ami ebben az időben kialakult a bitcoin körül, valamint az a tény, hogy megjelent a coinbase, ami talán az első jelentő kritovaluta váltó cég az Egyesült Államokban. Talán a bitcoin árfolyam korábban helyreállt volna és nem kell egészen 2017-ig várni, hogyha nincs a következő csapás, amire 2014-ben került sor.

A 2014-es “hackelés”

A 2013-mas zuhanás után a bitcoin ár lépésről-lépésre kezdte visszahozni az elszenvedett veszteséget és a 830$-os árszint körül stabilizálódni látszott. A 2014-es zuhanás egy amerikai valutaváltó az Mt. Gox bejelentésének volt köszönhető, amelyben elismerték, hogy az oldalukat hackertámadás érte. A támadás során 850.000 db bitcoin került a hackerek birtokába. (ez mai árfolyamon 2.210.000.000.000 Ft-ot jelent) Az incidens évekre megingatta a bizalmat a bitcoinban és csak a biztonságosabb kriptovaluta tárolási módszerek elterjedésével tudta újra visszaszerezni régi népszerűségét.

A 2017 nyári Bitcoin esés

Ugorjunk előre egészen 2017-ig. Januárban a bitcoin árfolyam újra elérte az 1000$-os szintent, amit évekig nem tudott megérinteni sem. Az 1000$-os szint áttörése után óriási rally bontakozott ki a bitcoin piacán az árfolyam a 3000$-os árat közelítette, amikor hirtelen esének indult és egészen 1830$-ig zuhant.

Miért történt ez az esés? Függetlenül attól, hogy a bitcoin piacára visszatértek a befektetők, sokan aggódtak a bitcoin programkódjában lévő technológiai hiányosságok miatt. A bitcoin-al végzett tranzakciók lassúnak bizonyultak a többi új “kisebb” kriptovalutával szemben, mint az Etherium és a Litecoin.

A nagy 2018-as menetelés és zuhanás

Mik a tanulságok az árzuhanásokból?

Az eddigi összeomlásokat áttekintve megállapíthatjuk, hogy a bitcoin kiemelten volatilis és képes 50%-ot is veszíteni az értékéből egyetlen éjszaka alatt. Az is látszik, hogy az eddigi esések mindig a bitcoinba és más kriptovalutákba vetett hitet ingatták meg. Mivel a kriptivaluták elfogadottsága és adaptációja folyamosan növekszik a világban a jövőbeni sokkhatásoknak egyre nagyobbnak kell lennie ahhoz, hogy komoly pánikszerű eladások alakuljanak ki a piacokon.

Te mi gondolsz, hogyan fog alakulni a bitcoin árfolyama a jövőben? Hagyj kommentet, érdekes lesz visszanézni kinek lesz igaza 🙂

[Total: 9    Average: 5/5]

20 Replies to “Élő Bitcoin árfolyam grafikon – BTC/HUF”

Hozzászólás